Pages

FOLLOWERS

Monday, 16 April 2012

BUAT SI PENGAMPU….

Assalamualaikum and how are you guys……. I hope that all of you are in well condition always. Today I’m still busy as usual and as usual also….. I’m gonna steal a few time to write my new entry. For today I have something to say for all ‘Si Pengampu’. Yeah….to all Mr and Ms Flatterer yang ada di luar sana…. Hari ini I ada sesuatu yang ingin I katakan pada you all. Hope that you all dapat terimanya dengan hati yang terbuka yer…..



Sekarang ni I tanya sikit dengan you all, apa rasanya kalau ada di antara kawan-kawan you all yang bersikap macam nie. You all selesa ke nak berkawan dengan orang yang macam nie? Cuba you all imagine bila orang yang macam nie berjumpa dengan boss….dia punya kipas tue….lagi sejuk dari York Air-cond 300Hp. Tapi bila di belakang boss lain pulak dia punyer character. Kalau dia kipas sendiri-sendiri tue ok jugak…..tapi ada kadang-kadang tue…..sambil kipas….sambil tikam belakang…. Apa kes?

Dulu waktu I buat praktikal, ada sorang mamat nie yang sama jugak buat praktikal macam I…ber-attitude macam tue. Luckily mamat tue bukan satu kolej dengan I. Kalau that flatterer are in same college with me….. mesti I selalu bergaduh dengan dia punya. I memang bengang sangat kalau jumpa dengan orang macam nie. Actually, ‘Si Pengampu’ nie dari susur galur orang yang hypocrite lah coz orang macam nie mesti bermuka-muka punya.(mulut cakap lain…hati cakap lain)

I memang benci kalau you nak pretend jadi baik or you nak kipas orang sana sini and if you try to stab back the other, especially your colleague or your friends just for your own good……what the #$X@ ! shame you! Eggrrr…. Teruk betul lah attitude orang yang macam nie. Nampak sangat yang you’ all desperate sangat nak kan sesuatu even you have to use some evil action. Tapi biasanya orang yang pandai kipas nie lah yang hidupnyer senang(biasanya for temporary only) I pun hairan jugak….. apesal lah otak boss-boss or orang yang diampu nie pun benak sangat.   

Based on what I saw since I’m in the college until now, basically this people (The Flatterer) akan menjadi orang-orang ‘kesayangan’ orang-orang besar. Mungkin pada mereka, orang macam nie lah yang menjadi mata dan telinga mereka, jadi biasanya all the ‘Pengampu’ nie pun akan mendapat banyak lah benefit. Tapi ia hanya bersifat sementara jer…. Esok lusa kalau ada apa-apa, boss still akan salahkan dia jugak. Pada waktu tue, I tengok orang macam tue tak ubah macam ‘anjing peliharaan’ boss jer or maybe kalau nak sopan sikit, I call it as a ‘Badut Istana’.

Sorry kalau bahasa yang I gunakan tue agak kasar but that’s what happened if you try so hard to prostituting yourself just want to achieve sometime in a short time. I biasa tengok orang macam nie….biasanya mereka akan yakan semua kata boss, apa yang boss cakap semuanya betul. Dalam meeting….. boss punya idea satu pingan….dia yakan satu bendang. Bila boss tak suka pada seseorang….cepat jer dia api-apikan. Bila di belakang boss dia kutuk boss sama macam orang lain, tapi dalam masa yang sama dia jadi Raqib dan A’tib. (kumpul point orang-orang lain) Bila jumpa boss balik…. terus hentam kawan-kawan lain. Mengadu pada boss pasal kawan-kawan dia. Najis betul!

So…..buat Si Pengampu….. cuba fikir balik, betul ke apa yang you’ all buat dalam hidup nie. Remember this……in real life, someone are deserve to get something but someone don’t….. if you try to stealing something that you don’t deserve it, at the end…. It gonna betray you. So please, try to play as clean as you can. You all ingat dengan menjadi pengampu….. you can go further? No! Si Pengampu nie macam parasit….. selagi you berkepentingan…..dia akan dekat pada you and when you have nothing….they were leave and biasanya orang-orang yang diampu nie pun not a stupid person as what ‘The Flatterer’ think…… they also have a hidden agenda and they also want to use you…. At the and….they still win coz they have something that you(The Flatterer) doesn’t ….Power. Kan gigit jari jugak you nanti.  

Tolong hargai maruah diri sendiri. Tak bermakna bila you bekerja dengan seseorang….you perlu gadaikan maruah you. Kadang kala kita berhak untuk bersuara walaupun ia tidak disenangi oleh orang yang di atas kita. Cuba jujur dengan diri sendiri. Jangan jadi dayus just untuk sedapkan mata boss memandang. Ikhlas dengan kerja kita… Di ‘Hari Pengadilan’ nanti….boleh ke you bodek ‘Boss’ yang maha besar untuk you pergi ke syurga??? Boleh meh!

1 comment:

  1. huh... xsuka tol orang camni.. sellfish tol..

    ReplyDelete