Pages

FOLLOWERS

Monday, 27 February 2012

SALAH SIAPA………

Asalamualaikum semua. Hope korang semua still ok and happy everyday. Jangan stress, if you stress then do something that makes you cheering. Er…. Maybe one of them is by reading my blog….he…he…he… (promo sikit).

Ok, for today, I nak share satu problem dengan you’ all. Why I said that I want to shared a problem? Because now I didn’t have an idea to give an advise or try to settle it. Actually this is not my problem, it is my friend’s problem and because he and she allow me to write it on my blog, so I think….. why not if I’m sharing it with all of you guys. I strongly believe that you’ all memang sangat-sangat pandai and boleh menyumbangkan at least…..just a little bit of idea.



Here is the thing. Last weak, I ada lah dapat call dari kawan I (one of my best friend). Actually dia nie dah pun berkahwin dengan seorang perempuan yang juga kawan I (dua-dua kawan I) and dah pun ada 2 orang anak. Kalau tak silap I, yang sulung tue dalam setahun lebih and the second one bawah setahun. Kawan I nie (lelaki) call and bercerita pada I tentang masalah dia. Dia baru jer bercerai dengan wife dia.



Waktu dia cakap tue, memang I terkejut giler because rasa-rasanya I baru jer jumpa dengan diaorang dalam 6 bulan lepas (waktu tue kawan I yg lelaki tu nak ke Jepun).

I : what happen ?
Boy : aku dah ceraikan dia…..
I : Ya Allah…..kenapa sampai jadi macam tue…..
Boy : entahlah bro…..aku pun tak tahu…..dah takdir kot……
I : senangnyer kau cakap…..kalau semua sebab orang bercerai pasal takdir, tak payahlah gov wajibkan kita semua attend kursus kahwin.
Boy : heh…kau nie….ai….entahlah bro, actually aku bercerai dengan dia sbb dia duakan aku! Sial punya perempuan !
I : Ya Allah….. iya ke, kenapa sampai macam tue, kau ada bukti?
Boy : dah naik mahkamah dah pun….nak bukti apenyer lagi…..hai….entahlah, sekarang nie aku rasa menyesal pun ada….marah pun ada….kecewa pun ada, aku tak tahu lah, otak aku tengah kosong…..bler…..sbb tue aku call kau
I : heh…..sedih aku dengar cerita kau nie, kau nak share dengan aku?
Boy : macam nie bro…..aku rasa mungkin salah aku jugak sbb biarkan dia bebas sangat, aku tak pantau dia betul-betul….
I : maksud kau?
Boy : sebelum nie….dia pernah bagitau aku yang ada sorang laki yg nak jadikan dia akak angkat, then aku fikir…no hal lah, so aku on jer lah. Tak sangka pulak bila dah lama-lama dia ada affair dgn adik angkat dia tue. Aku pernah baca message dia cakap sayang lah, baby lah….bila aku tanya tak mengaku…..logik ke adik angkat cakap sayang, baby ?
I : then kau buat apa?
Boy : dah….dia start dulu, so aku pun buat jugak lah…..aku pun carilah spare satu lagi, then bila dia dapat tahu…..terus kami gaduh besar. Dia cakap aku salah….tapi sebenarnya dia yang salah!
I : emm….actually dua-dua salah. Sorry to say lah bro…. I know you, you pun boleh tahan jugak ‘kasanova’ kan. Aku malas nak hentam kau sekarang nie sbb kau pun tgh moody but pada aku cara kau tue salah! Kalau kau tahu yang wife kau salah, kenapa kau balas macam tue, kau dah beri dia point untuk hentam kau balik….then, dua-dua saling tuduh-menuduh….kau tak pikir ke?
Boy : masa tengah marah mana aku nak pikir….sekarang nie bila dah cerai…duduk asing-asing…..barulah terfikir. Sekarang nie wife aku….sorry, ex-wife aku marah kat aku sbb aku lafazkan talak pada dia. Tapi aku dengar yang dia sedih dan masih sayangkan aku tapi bila aku suruh dia clash dgn adik angkat dia, dia tak nak, katanya budak tue banyak tolong dia waktu aku pergi Jepun dulu.
I : kau ada jumpa dengan budak tue?
Boy : ada….aku tanya dengan laki tue and memang dia mengaku yang dia sukakan Lea, tapi bila aku tanya dia, dia tak mengaku pulak!
I : oh God! emm…. sekarang nie anak-anak dekat siapa?
Boy : dekat dia lah

After one day, I pulak call kawan I yang perempuan tue.

I : kau macam mana sekarang?
Girl : heh…entahlah…..aku tgh sedih sangat sekarang nie, sampai hati Amr cerai kan aku….
I : kau tahu sebab apa?
Girl : dia tuduh aku curang, tapi dia pun ada perempuan lain! Aku nampak depan mata aku sendiri! Last-last dia ceraikan aku. Fair ke kalau macam tue….
I : tapi…..dia cakap yang…..
Girl : Pasal aku ada adik angkat? Memang! Dia pun tahu! Alah…..itu alasan die jer….cakap jer lah yg dia memang dah tak suka pada aku! Sekarang nie puaslah hati dia, hah….bawaklah betina tue masuk bilik, tak de siapa lagi yg kisah!
I : sabar Lea…..jangan cakap macam tue
Girl : aku sayang lagi pada Amr, tapi tak sangka dia buat aku macam nie….



So…..korang rasa?

I bukannyer nak buruk-burukkan kawan I berdua nie but memang inilah yang terjadi pada mereka sekarang nie. For me, puncanya ialah orang ketiga, salah faham, ego dan saling tuduh menuduh until they didn’t know salah siapa? Mungkin…..TAKDIR…..  

p/s :- I bukannya nak tahu siapa yang salah but alangkah baiknya kalau rakan-rakan blogger I boleh give some opinion to make them living a better life….perhaps they can reunite again.     

Friday, 24 February 2012

BIAWAK BANGKAI

Hai you’ all…..sihat ke? hope semuanya sihat-sihat selalu sebab sekarang nie dah nak hujung bulan kan. rugi kalau time nak gaji kita tak sihat. Nanti tak leh nak gi shopping, he…he….he……

Oklah, today I nak tulis satu entry yang agak santai sikit. Yelah, beberapa entry I sebelum nie kan agak serius dan beremosi sikit, so I think I should write something yang chillax, nanti tak lah orang kata blog I nie boring, asyik nak cerita pasal perangai orang jer….asyik nak hentam orang jer…..diri sendiri tue baik sangat ke? betul tak .

Ok, now I nak tanya dengan you all…..sepanjang kehidupan you’ all atas muka bumi tuhan nie kan, berapa banyak perkara yang you’ all agak phobia sikit. I mean benda yang you’ all memang phobia. Maybe ada sesetengah dari kita yang takut tempat tinggi, takut gelap ke atau apa-apa jer lah.

Macam I…… kalau phobia dekat tempat tinggi tue tak lah sangat, kalau gelap pun I tak takut cuma susah sikit sebab I nie rabun. Kalau nak cerita pasal phobia tempat nie, I rasa I nie phobia dengan laut rasanya. Tak tahu kenapa tapi memang I takut sikit bila berada dekat laut.

Dulu waktu I sekolah menengah, I bersekolah di Penang. Setiap kali bila I ke George town, I memang seram bila lalu di jambatan Penang. Nak pulak bila dah sampai di bahagian tengah, bila pandang kiri-kanan, semuanya biru jer….mulalah I fikir yang bukan-bukan. Sometime I imagine how if the bridge suddenly collapse?….or maybe tetibe jer keluar naga dari dalam laut? He..he..he, memang bunyinya macam apa jer but seriously I memang rasa tak selesa bila berada dalam keadaan macam tu. I lebih suka kalau gunakan feri sebab I tak nampak pun laut tue (duduk dalam kereta maa).

                                              (eeii.....ngerinyer......)

I rasa semua orang ada perasaan phobia terhadap sesuatu. Mesti punya….. you jangan nak kencing lah kalau you kata you tak takut dengan apa-apa pun. Betul tak? Ok…. Tu kalau cerita phobia dengan keadaan atau sesuatu tempat, so how about an animal. Yeah….for example ada orang yang sangat takut dengan lipas, ada yang takut dengan katak and believe it or not, ada sorang kawan dekat office I (perempuan Cina) yang takut dengan kucing.

Pelik kan. Padahal kucing tue kan comel, mana ada orang yang tak suka dengan kucing, tapi dia nie lain sikit. Kalau ada kucing yang datang dekat dia, dia boleh sampai panjat meja lah….and dari riak wajah dia memang I tahu yang dia sangat takut, bukannya dibuat-buat untuk tarik perhatian orang lain. Kesian nyer dia…..

Oklah…..itu cerita pasal dia. Sekarang nie I nak cerita pasal I pulak. For your information, dalam dunia nie, binatang yang paling I gerun sekali and for sure memang I boleh tengok (inikan pula nak dekat) ialah BIAWAK. Tak kisahlah biawak tue kecik ke, besar ke, biawak kuning ke and especially BIAWAK BANGKAI (biawak yang suka makan bangkai & telur ayam) memang ketar lah satu badan I nie. Even if I saw that biawak dari jauh lagi, I dah tak boleh nak bergerak. Memang kaki I automatic keras punya.

                           (ya tuhan.....besarnyer, kalau i jumpa.....)

I tak tahu kenapa tapi memang I tak boleh tengok muka binatang nie. For me, muka biawak nie sangat-sangat mengerikan especially bila haiwan tue berjalan sambil mengeluarkan lidahnya. Herrgh……. Nak imagine kan pun I tak sanggup. Kalau rancangan National Geographic tue tayangkan cerita pasal biawak, for sure I mesti tutup TV punya. It’s too extreme to me.

I ingat lagi waktu I kecik dulu, I pernah disuruh oleh my mother untuk menyapu daun-daun kering dekat bawah pokok rambutan belakang rumah. Tengah I syok-syok menyapu (terpaksa buat2 syok sebenarnya) tiba-tibai ternampak sekor biawak bangkai yang sangat-sangat besar berjalan menuju ke semak berhampiran. I pun apa lagi, tak sedar apa-apa….. yang I tahu I dah sampai kat dalam rumah dah. He…he…he…. cuba imagine, budak gemuk cam I nie pun boleh pecut 200km/second just because terlalu takut dengan benda alah tue.

Itu peristiwa waktu I masih kecil. Actually memang banyak lagi kenangan pahit I bersama dengan En. Biawak Bangkai nie. waktu I study di kolej dulu….waktu tue I dengan 6 orang kawan I duduk dekat rumah sewa. Biasanya 1 bulan sekali kami semua akan bergotong royong kemaskan kawasan rumah. Maklumlah rumah orang bujang kan, memang agak mengecewakan keadaannya. Pernah satu kali waktu I and kawan I menyabit rumput dekat bahagian belakang, I ternampak sekor biawak, sama jugak….besar giler (tak tahu berapa ekor ayam dlm perut dia) I pun macam biasalah, terus macam orang kena hesteria lah. Lari masuk dalam rumah sambil terjerit-jerit. Kawan-kawan I yang lain dah tahu dah, confirm I nampak biawak punya.

Kejadian yang paling terbaru sekali berlaku last year. Ini berlaku dekat rumah sewa I sekarang nie. waktu tue petang and I tengah syok main game dekat PC. Tetiba jer I terdengar ada bunyi macam mencakar-cakar dekat tingkap bilik I (belakang bilik I tue kawasannyer agak semak jugak) bila I tengok, I ternampak sekor anak biawak kuning (biawak riang kalau orang kampung panggil) sedang memanjat and cuba nak masuk dalam batu bunga (batu bata yang bercorak2 dan berlubang2 tue). I memang terus panic habis lah.

                                        (giler lah perempuan nie)

Bila I nampak dia dah masuk dalam batu bunga tue, I pun cuba lah memberanikan diri (walhal memang I takut giler) untuk ketuk biawak tue. I fikir kalau I ketuk biawak tue, biawak tue akan jatuh ke bahagian luar rumah. Tapi agak-agaknyer memang tuhan nak uji I kot. Bila I ketuk jer, dia jatuh betul-betul dalam bilik I.

Pek….lebih kurang macam tu lah bunyi nyer benda tue jatuh. You’ all boleh imagine macam mana perasaan I waktu tue. Waktu tue I dah tak fikir apa-apa lagi, apa yang I nampak and I pegang semuanya terbang dekat anak biawak tue termasuklah 2 botol minyak wangi I yang baru I pakai suku. Habis dua-dua pecah. Yang hairannya tak kena pulak tue and maybe sebab dia (anak biawak) tue pun panic, dia pun terus jer lari menuju ke arah I (I berdiri dekat depan dia).

I memang terus jerit kaw-kaw punyer. Rasanya satu baris rumah sewa I tue boleh dengar punyer. Mujurlah anak biawak tue lari terus ke depan and mujur jugak pintu depan rumah I tue I bukak, so dia terus jer lari keluar dari rumah. Cuba fikir sampai jiran sebelah rumah I datang and tanya pada I  “kenapa nie dik, apa hal?” tanya dia. Terpaksalah I tipu sunat (nak jaga air muka maa) I cakap ada ular masuk tapi dah lari dah. Lepas tue I terus jer tutup semua lubang yang ada and terus packing barang I dan tukar bilik lain. Bilik tue I kunci dan buat bilik stor, kadang2 jer I masuk.

Itu baru anak biawak, kalau bapak dia….. I rasa I terus pindah rumah kot, he…he…he… sorrylah nyer En. Biawak. I tak bermaksud nak menghina you but for me, your face is too spooky to me. serius, kalau dengan benda lain I ok but with Mr. Biawak Bangkai…….

Itu cerita I yang phobia dengan biawak, cerita korang pulak ?       

Thursday, 23 February 2012

WHY……….?

Asalamualaikum semua. Harap korang semua sihat sejahtara selalu. I still maintain, so that why I’m writing a new post today. Actually hari nie I dalam keadaan bingung and tertanya-tanya. Satu soalan yang bermain di fikiran I from yesterday until today. The question is why? And you want to know WHY?

                                         (lebih baik you jadi anjing daripada jadi orang)


Yesterday, one of our cleaner (Indian) takes an emergency leave because her nephew was past away and you want to know how he dies….. He committed to suicide. I’m shock when I heard that news and today when our cleaner get back to work, she show us a Death Certificate and also tell us the story.

Auntie cleaner tu cerita yang anak saudaranya tue mati kerana mengantung dirinya sendiri. I biasa mendengar cerita orang mati membunuh diri nie, tapi bila kejadian tue berlaku pada orang yang dekat dengan kita, rasa ingin tahu tue sangat kuat. Actually I was wondering WHY some of us are dare to do that? How come they can think to commit to suicide?

Yeah……memang majority case membunuh diri nie melibatkan orang India and kadang-kadang tue ada juga orang melayu yang beragama islam yang melakukannya. Ok, now let’s talk this issue in general perspective. Kita ketepikan dahulu soal agama and race. As a human, we are responsible to ourselves so in what reason you have to end your own life in that way?

Sebagai manusia yang normal, kita semua boleh berfikir secara rasional untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang kita hadapi and even though sometime we were influenced by our emotion during a decision making but it doesn’t mean that is the best choice that you have. Kehidupan ine adalah satu anugerah yang tak ternilai buat kita semua and if you choose to end your life in that way……you are coward!!! Selfish!!!  Worse than animals!!! because animal never commit to suicide.

Walau teruk mana pun masalah yang you hadapi dalam hidup you, I’m sure we all have a better solution. So just choose the right one. Even if you terlalu dungu to think about it, you still can share you problem with your parent or friend right. Tak kan lah just sebab putus cinta or masalah hutang….. you choose to end your life….. what the xxxx!!!

That why I’m still wondering WHY…WHY…. Ada orang di dalam dunia nie really struggle to get their life but they didn’t get and ada orang yang hidupnya serba cukup tapi still nak bunuh diri hanya kerana tak dapat apa yang dihajati oleh hatinya. Betul kata pepatah “orang yang tak cukup dengan sedikit, tak kan puas dengan yang banyak”

Tuesday, 21 February 2012

BISA DARI LIDAH.

Hello semua, hope that you’ all are in well condition always. I still macam biasa but hati I nie kurang senang sejak dua-tiga hari nie. Nak tahu kenapa….. I will tell you later. For today, I just get another idea to write new entry so….. Here you are….. For today I nak share with all you satu topic berkaitan dengan LIDAH, so that’s why title dia ‘BISA DARI LIDAH’.

‘BISA DARI LIDAH’ yang I maksudkan nie bukanlah nak beritakan lidah yang boleh mengeluarkan bisa macam lidah ular or biawak komodo tetapi nak cerita pasal perihal kata-kata yang kadang-kadang keluar daripada mulut kita (secara sengaja @ tidak) who sometime will effected the situation or the other person. Usually it were made the situation became worst. So I assume the words that come from our mouth as a ‘bisa’. 

                           (tak sangka kan, lidah kita nie berbisa)

Normally, we can divide it into 2 categories. First is with planning and the other one is happened spontaneously or coincidently. Sekarang nie I nak ceritakan sedikit apa yang biasa berlaku dalam office I berkaitan dengan tajuk nie. I cerita pasal first situation dulu kay.

1. With Planning…….

Dekat dalam office tempat I bekerja sekarang nie,ada lah seorang pekerja tue yang kita boleh panggil dia as a ‘internet bergerak’ and I believe dekat mana-mana pun ada orang macam nie kan. dah nama pun internet bergerak. As usual, the ‘internet bergerak’ nie is a’SHE’, so let me call her as Miss Q.(I tak boleh nak cakap nama sebenar…..hope you understand the situation). Miss Q nie memang pantang mendengar cerita-cerita gossip kengkawan di office, kalau dia dapat tahu, memang mati you’ all.

 (tak baik kita sampaikan berita suka2 hati, lagi-lagi kalau x betul)

For sure seantero kilang I akan tahu punya. Sometime memang kami semua agak bengang juga dengan dia nie but dia nie memang tak makan saman, kalau kami marah……ok lah dalam seseminggu dua then after that she start again. Maybe itu memang dia punya perangai kan, so memang susah nak dibuang. Biasanya dia nie memang suka bercerita macam-macam perihal orang lain,so I memang selalu berhati-hati bila bercakap dengan dia. Biasanya I hanya akan bercarita hal-hal yang santai sahaja dengan dia. When it’s came to personal matter, I don’t think so she is the right person to share with.

Pernah satu hari tue…..sorang kawan I (from HR dept) ambil cuti sebab temankan anaknya ambil result UPSR. So kami dekat office pun call lah dia…… just sajer jer nak tanya berita pasal anak dia and terlupa lah pulak yang Miss Q tue ada dekat office. Maybe dia(Miss Q) terdengar perbualan kami (anak kawan I tue dapat 5A), so bila kawan I tue datang ke office keesokan harinya……semua orang yang dia jumpa tegur dia and cakap “tahniah…..wah! aku dengar anak kau pandai, dapat 5 A”.

Itu yang membuatkan kawan I nie rasa malu. Bila dia tanya pada kami semua, we all pun cakaplah yang memang kami tak de bagitau pada sesiapa pun and then we remember that Miss Q ada pada waktu tue, so for sure memang tak de orang lain dah. Yelah…. I tahu apa yang disebarkan oleh Miss Q tue benda yang baik but the way she do is unappropriated. What I’m tried to say is….
1.     Jangan sibuk hal orang lain yang tak penting pada kita.
2.     Jangan suka nak hebohkan pada orang lain.

Bila sesuatu perkara tue sampai to the third party by middleman, usually the fact were change a little bit. So the best way is…..let the owner tell the story or maybe you (middleman) should get the approval first before you telling somebody else. Macam case kawan I nie, dia rasa malu and marah because some of mak cik2 operator dekat belakang tue think yang kawan I nie nak belagak sebab anak dia dapat 5A. Walhal dia tak cakap apa-apa pun. Kan dah jadi lain tue…..

Hemm…… tengok lah betapa bisanya lidah kita nie. Pernah sampai I marah sangat dan perli miss Q, I cakap pada dia “lepas nie, HR dan Payroll tak payah susah-susah keluarkan memo, cakap jer pada you, for sure satu kilang tahu, kalau keluarkan memo pun belum tentu orang baca”.

Ada certain-certain perkara, kita boleh bercerita and ada yang kita tak boleh bercerita pada orang lain. Takut nanti benda yang elok menjadi buruk disebabkan oleh mulut kita.

2. Spontaneously or coincidently.

Biasanya kalau secara spontan nie, memang tak dapat nak dielakkan lah. Senang cakap ialah sesuatu yang kita ‘terlepas cakap’. Dalam situaasi nie, biasanya kita memang tak bermaksud untuk melakukan (memburukkan keadaan) tapi tak sengaja (agaknya mulut tue memang gatal tak makan gula-gula getah kot). Effect nya masih sama, biasanya akan memburukkan keadaan.

Ok now I nak cerita what was happened last week to me and my friend. HR dept nak cari satu orang baru untuk dijadikan receptions tapi nak senyap-senyap jer lah. Tak nak kasi tahu direct dengan boss. Nak dijadikan cerita……….last week, when I pergi ke belakang, tiba-tiba jer I terserempak dengan boss and boss tanyakan pasal keadaan di lobby. Entah macam mana tah I terlepas cakap pasal receptions tue, so boss pun apa lagi, terus reject mentah2.

Kesian betul dekat kawan I tue. I fikir, kalau I tak terlepas cakap, mesti semua nie tak jadi, so tak bolehlah nak ambil orang baru. I terus jer minta  maaf pada kawan I tu then dia cakap “tak pe lah, bukan salah kau pun, benda kalau dah bukannya rezeki kita, yang dalam mulut pun boleh terlepas”. That’s way I cakap sampai sekarang nie hati I tak senang.

Tapi memang I betul-betul tak sengaja, I ingat semuanya ok. I ingat boss dah tahu, rupa-rupanya tak. I betul2 mintak maaf pada kawan I tue.
Moralnya……..

·        Cuba control sikit apa yang kita nak cakap sebab sometime apa yang kita cakap tue mampu mengubah sesuatu keadaan.
·        Kalau boleh, cuba kita fikir dahulu sebelum kita bercakap, takut nanti kalau kita terlepas cakap. Orang kata kalau terlajak kata dah tak boleh nak tarik dah.

Friday, 17 February 2012

Thank You…….

Asalamualaikum semua. Harap semuanya sihat sejahtera selalu. Actually waktu I menulis nie, I tengah sakit kepala. Memang I nie selalu kena migraine, tak tahulah kenapa…. Maybe sebab banyak sangat masalah hidup kot, he…he…he…. Hari nie pun I tak pergi kerja, badan I tak berapa sihat, tapi InsyaAllah …..lepas makan ubat nanti I ok rasanya.

Oklah……malas nak celoteh panjang, for today I want to share with all of you another entry and for today, it just a very simple one………’thank you’. Yeah, sangat simple, ‘terima kasih’. Perkataan ini biasa kita ucapkan and I believe dari kecil lagi our parent dah pun ajar kita bila kita dapat something from someone, then we must to say ‘thank you’.

                                    (we have been teach to say 'thank you' since we are kids)

Actually perbuatan mengucapkan ‘terima kasih’ @ ‘thank you’ nie biasanya kita ucapkan untuk menghargai pemberian atau pertolongan seseorang kepada kita. Oklah sekarang nie I nak bertanya dengan you’ all and please jawab dengan jujur kay…… berapa ramai daripada kita hari ini yang akan mengucapkan ‘terima kasih’ apabila mendapat sesuatu atau pertolongan daripada orang lain and the most important thing is berapa orang pula daripada kita yang betul-betul maksudkan perkataan ‘terima kasih’ @ ‘thank you’ apabila kita ucapkan kepada seseorang.

Sekarang nie I nak bercerita sedikit…..setiap bulan I and my friend were go to three different bank (atas urusan kerja). I dah pergi rasa-rasanya dah 6 tahun dah. So, when was there, I always looking at the people who in there. Ada kadangkala I tengok, especially orang-orang kaya….bila mereka selesai berurusan dengan kerani bank tue, they just leave without said anything. Maybe for them “ah….itu memang kerja mereka, I didn’t have to ask them to do but they must do their duty”.

For me, bukan susah sangat pun you nak ucapkan ‘terima kasih’ pada orang lain and the most important thing is……you have to pay nothing just to say ‘thank you’. Apa yang I cakap nie is based on what I see and just certain of us who act likes that…. For the rest, they still appreciate the other who helps them.

                                           (say it without mean it is just likes a puppet)

Itu satu hal, satu hal lagi yang I biasa tengok and sometime I pun buat jugak ialah……. Mengucapkan ‘thank you’ semata-mata. I means we just said ‘thank you’ without mean it. Memang banyak berlaku. For very simple example, waktu I ke bank, when I finish my transaction with the cashier, then the cashier just said “thank you” just likes that. Looks likes she didn’t mean it…..it part of their procedure. You understand what I mean?

I pun sama jugak, when a supplier came to collect the cheque from me and if I’m quite busy on that day, I just said “thank you” even I didn’t look or smile to them. It just part of my duty to said that word. Hemm….. memang kurang baik kan. Actually…..the word “thank you” is something that really useful to everybody. It is the best ‘healer’ to all of us. I masih ingat lagi beberapa hari sebelum raya cina, my manager datang kepada kami semua (account dept) memberikan kami Angpaw and said “thank you for supporting me for past one year, I really appreciate your commitment…..thank for helping me a lot” apa yang you rasa when you heard that? Of course we felt appreciated and at least, rasa itu cukup untuk kita lebih motivate lagi (yeah…..even sometime we aspect more that appreciate).

So……..for today I want to say “THANK YOU TO MY ENTIRE FRIEND, TO MY READERS WHO ALWAYS SUPPORTING MY BLOG”. I really appreciate your concern. I juga nak ucapkan banyak-banyak terima kasih to my friend, Mr. J (Blog Noty) yang sudi tolong I redesign my blog. Sekarang nie blog I dah lebih cantik lagi (me and Mr. J is a best friend). Thank to ‘sanasinikalermerah’ and the other blogger yang sudi join my blog. Memang you all have give something to me. I’m in touch.

So to all my friend, please remember my word :- “Thank you is not just a word. It has a huge meaning to someone if you say it and you mean it. It can change a fire to the water….far to much closer…..and hate to love. So say it and mean it”  

Tuesday, 14 February 2012

Special Edition :- Love At First Sight……..



Asalamualaikum semua…… itulah perkataan yang paling baik untuk diungkapkan oleh kita kepada yang lain dan bagi menghormati pembaca bukan muslim…..selamat sejahtera I ucapkan. Harap anda semua sentiasa berada di dalam keadaan yang sihat sejahtera selalu.

Hemm…… as we know, now we are in February, the month of Love and I believe all of you know by the word of ‘Valentine day’. People around the world were talking about it and I’m sure they were celebrating it including a new couple or teenage couple from Malaysia too. For today, I’m not want to talk about the ‘Valentine day’ because for me it quite cliché and as a Muslim, it is not good for us to celebrate it (but I’m always looking for the bright side) . I rasa sesetengah ulama pun menegah kita dari menyambutnya.

Ok……enough on it. Disebabkan semua orang sedang dalam mood ‘CINTA’, so today I think I want to write something that suitable for all couple. This thing is so important to us (I means for the entire person) and I percaya, tanpa benda nie, 14th February was nothing. Perkara yang I maksudkan ialah ‘LOVE’. Yess….. Love itu ialah satu elemen yang sangat penting pada kehidupan manusia kerana tanpa cinta, we are nothing right! Remember…. Salah satu sebab Tuhan jadikan kita di atas muka bumi ini berjenis-jenis dan berpuak-puak….adalah untuk kita saling kenal mengenali antara satu dan yang lain serta untuk kita berkasih sayang sesama kita.

                                            (the naughty Cupid)

Well…..now let’s talk about ‘Love at First Sight’. Hemm….. I think all of us have this experience. The sweetness one actually (arghh…..oh god…. I don’t believe that I’m gonna write this). For this topic, I ada buat sikit research and I ada interview beberapa orang kawan I yang betul-betul melalui saat ‘Cinta Pandang Pertama’ and Alhamdulillah…. Ada yang dah kawin pun. See.... how naughty Mr. Cupid and beware when he use his arrow, you never can avoid it. Hemm….how I’m gonna describe this feeling …… I don’t know how to explain but for sure, it is the wonderful…sweet and so touch fell when you fall in love with someone and it is your  ‘Love at First Sight’. Kalau cinta panda pertama you tue sampai ke jinjang pelamin, it really meaningful and even if your ‘Love at First Sight’ tu tak sampai ke mana, it still gonna leave you a precious moment that you never forget in your life. That why we called it ‘Love at First Sight’.

Ok….. sebelum I mengarut lebih panjang lagi, better I’m just stop here and I gonna leave you a song that I think so sweet so you still on the mood. 

                                   Hello by Lionel Richie. So sweet........



p/s :. hope semua couple yang konon-kononnya having a couple from 'Love at first Sight' to still together macam Uda & Dara, Romeo & Julie, Samson & Delilah, Batman & Robin.......Batman & Robin???     


Monday, 13 February 2012

ENTRY COMBO :- Ditelan Mati Mak, Diluah Mati Bapak & You Are In Right Time And Place……Lucky You!!!

Asalamualaikum dan Selamat sejahtera kepada semua kawan-kawan I yang sudi membaca Blog I nie. I dan you’ all boleh diumpamakan sebagai orang buta dengan tongkatnya. Yelah…..kalau tak de korang semua yang sudi nak membaca blog I nie, siapalah I nie kan…..betul tak cik ‘sanasinikalermerah’ he…he…he….

Ok…..for today entry, it’s quite special because this is my 25th entry, so kita dah Jubli Perak lah nie. (chewah….poyo nyer I nie) so that’s why I nak buat entry combo nie. Senang cakap actually today I have two topics that can be merge together.
a)    Ditelan mati mak, diluah mati bapak.
b)    You are in right time and place……Lucky you!!!

Hemm….tentu you’ all terfikir-fikir…… apa pulak kena-mengenanya dua topic nie kan. Actually today I want to share with all reader another ‘human problem’ that was happened to some of us nowadays. Kali nie I nak cerita tentang sorang lagi kawan I di office. Ok lah….. kawan I nie actually baru jer join us around 6 month ago. Dia nie masuk sebagai assistant kepada sorang lagi kawan I. She is a Malay girl and let me introduce her as Miss T.



When a first time I kenal dia, I tengok dia nie just macam orang biasa jer….happy, some time kami bergurau bersama, kalau dia tak tahu, I tolong tunjuk….kira macam biasa jer. Tapi, bila dah kami selalu berbual bersama, barulah dia nak share dengan I her personal life. Bila dia cerita pada I masalah hidup dia buat kali yang pertama, I just dengar sahaja….malas nak campur sangat but bila dah lama-lama, I jadi kesian pulak dengan dia.

Masalah yang dia hadapi sekarang nie ialah….. dia dijadikan(terpaksa) atau mungkin menjadi(rela) ‘lilin’ untuk keluarga dia walhal dia nie bukannya anak sulong. Kalau tak silap I, dia nie anak ke-3. Memang I kesian dengar cerita dia nie. Keadaan dia sekarang nie bolehlah di ibaratkan seperti “Ditelan mati mak, diluah mati bapak”. Selalu dia mengadu pada I :-
“kadang-kadang aku rasa bengang dengan hidup aku nie, yelah…..aku kerja penat2, lepas tue aku kena sara pulak family aku, kakak2 aku yang lain langsung tak nak tolong, padahal duduk satu rumah! Yang buat aku lagi sakit hati tue, mak aku langsung tak nak backup aku, dia boleh biarkan jer…. Dah lah bapak aku tue kerja kampung jer. Kakak2 aku kalau dapat gaji, beli handphone lah, beli itu lah, aku nie….duit belanja sekolah adik aku pun, aku yang tanggung tau!”
Then I tanya dia, kenapa dia buat tue semua walaupun dia tak suka. Then dia jawab :-
“yelah….tak kan nak biar jer….kesian lah dekat orang tua aku. Tapi patutnya dia orang pun kena paham jugak, macam mak aku tue, patutnya dia cakap lah dengan kakak aku tue, marah dia ke…. ini tak, biar jer…..tue yang aku bengang tue, semua nak harapkan aku! Disebabkan akak aku tue pernah buat hal(lari dari rumah), dia(mak) macam tak berani nak tegur kakak aku tue. Aku pun ada life aku jugak. Tak kan lah asyik nak berkorban jer….”

Hemm…. Begitulah lebih kurang cerita dia. I sebagai pemerhati nie kesian tengok dia. Kalau dia terus macam tue, hidup dia mesti tak bahagia. Yelah….macam mana nak bahagia kalau langsung tak boleh dapat apa yang dia nak. Dia tue bukannya budak kecik lagi…. for sure dia ada something yang dia nak and for sure susah dia nak dapatkannya kalau macam nie and andai kata jika dia bersikap selfish macam kakak2 dia, tentu family dia pulak yang susah. Macam mana pulak dengan family dia. That’s why I cakap situasi dia nie ibarat “Ditelan mati mak, diluah mati bapak”. Dia betul-betul dalam keadaan yang tersepit.

                                           (membuat pilihan bukan perkara yang mudah)


Tersepit antara Taat dan Hasrat. Keadaan pulak hanya membenarkan dia untuk memilih satu di antaranya dan yang lebih memedihkan lagi, setiap pilihan yang dibuat, akan memusnahkan pilihan yang lain. So for now, she choose to been obey with her family but I’m wondering until when she can stand with it. As a human, we all have our own need, desire and want and of course we will fight for it, right! It’s ok if you think about your family, together support each other but if you do too much, it will be a burden to you and for sure until one day, and you can’t stand with it anymore.

Macam kakak2 dia pulak….. I nampak diaorang nie jenis yang pandai merebut peluang dan bila ditambah lagi dengan sikap adik dia (kawan I tue) yang jenis ‘tak sampai hati’, so kakak2 dia tue bolehlah dikatakan “you are in a right time and place…..lucky you”. Maksudnya…..bila dia tengok adik dia acting as a ‘hero’ so they take a chance to been selfish. Memang beruntung sangatlah orang yang macam nie….. mereka nie ibarat mendapat ‘immunity’. Mungkin pada fikiran orang yang macam nie “alah…dia kan ada, nanti dia mesti tolong punyer”. Besides…. mereka tak disalahkan pun, so for what mereka nak bersusah payah.  So simple and so cruel and heartless!

Hemm….dunia….dunia…..entahlah, susah I nak cakap. Macam kawan I tue, I tak tahu nak bagi suggestion macam mana pada dia. If she chooses ‘obey’ then she suffering and if she chooses to abandon her family, she also suffers because she has a ‘heart’. Yeah….God give a ‘heart’ to a good person likes her. Making a choice is not simple as we think. Now I remember an English poetry: - “the world is not a good place for a good person neither a bad place for a bad person” and yeah…. It right! The best person who can live in this world is a person who able to manipulate and not to been manipulated by. 

For my personal opinion, mak and ayah Miss T nie should be fair to all their children. It’s not good if they just harapkan sorang daripadanya. Maybe bila mereka lihat yang kawan I nie mendengar kata mereka, so mereka ambil jalan mudah untuk hanya mengharap padanya sahaja. So kakak-kakak dia pun akan ambil kesempatan dari peluang yang ada kan. kalau anak perlu membantu keluarga, that’s mean semua harus membantu keluarga, kalau tak boleh dengan wang, guna cara lain. At least you do something for them.

And pada kawan I tue pulak…… I’m not trying to inciting you but I think ….you should think about yourself too. It’s good if you take care about your family but how about yourself? Did they care about you likes you care about them? Did they know your feeling? Did you accept it? Try to balancing entertain yourself and your family.
Someone……say something please……..    

Friday, 10 February 2012

Bodoh + Sombong = Siap Kau!!!



Hi there, happy good day to all of you. Hope that you can still read and follow my blog even sometime I’m likes out of idea to writing a new post but believe me…. I’m still there. He…he…he…. When I start being a blogger, I thought that it’s gonna be easy to write something but actually to write something that can give a value to someone else…. Not that too easy.

For today, I’m gonna post my 24th  entry and for today I want to shared with all of you and really hope that I can get a feedback from the readers. It kind a boring if I’m writing something and publish to the public but eventually it looks likes I’m write for no one. Ok…..just forget it, back to our topic…..for today, my entry is ‘Bodoh + Sombong  = siap kau!!!’ hemm…. What that is all about?

Oklah….. Now I want to ask, what is your perception if you dealing with somebody that not too cleaver or in other word is ‘bodoh-bodoh alang’ but they act likes they are too smart. Maybe for those who so pious, they didn’t mind but for me (I’m just an ordinary person) seriously….. I can’t stand with it. It really gonna make my blood pressure so high and I’m sure I’m gonna do something beyond my ordinary act just to make sure that a person like this realize who they are actually……..

Now I want to share one story that was happened to me. It was happened about 3 month ago where I have to deal with that ‘Mr. bodoh-bodoh alang’. In my company, I’m working in account Department with is Administration department and because I’m working in a factory, so there have other department likes operation, marketing and planning.

One day, when I check the invoice to make a payment, I realize that there has a problem with the invoice then I can’t process it. So,  I ask the Purchasing Department regarding the matter and she told me that I should find and ask the Operation Officer. I said “ok” then I go to operation dept and meet the P.I.C. His name is Mr. Mani (he is an Indian guy). When the first I meet him, I just accost him and smile to him. Then I start discuss with him…. I ask:-
“Mr. Mani…..invoices nie ada problem sikit berkaitan dengan payment, so I nak tanya you pasal…..” I didn’t finish my word yet then he suddenly crossing my word plus yelling at me:.
“Wait!....purchasing dept buy this item(machine spare part), then why you ask me?” he said in ‘London’ language too loud until everybody around the office looking on me. He makes me looks likes too dumb and likes he is my boss. He really insulting me and at the same time looks likes he try to question my credibility and my position.

Well….he think that he too smart and believe that he is the only person who can speak in ‘London’ language. Well….. I can speak too with the Birmingham dialect.
“You request this item, so that why I’m asking you! I ask purchasing dept first, and then she told me that you made a special request to buy this item from this company. That means you have a special connection with this supplier. This company has two Directors and one of them calls me yesterday and asks me to prepare a payment using his name. So I can not process this invoice until I get a solid reason and explanation. I can not simply prepare the Cheque using his names because it was against the ‘Accounting Standard Practiced’ and also the ‘Company Act’. We buy this item from this company so we have to make a payment for this company, not a person who behalf on…..you understand or not? You know the procedure or not? Of course you don’t know….. You just deal with the machine maa!. What I’m gonna answering the auditor if they ask me about this!”

Hemm…..  After I’m finish my word, he look at me for a moment and then he took the invoice and said “I check dulu, nanti I bagitau you” so gently. Hemm….moral of the story  :-

1. Kalau you tak tahu, tak payahlah you nak tunjuk pandai. Kan lebih baik kalau you dengar dahulu penjelasan orang lain.
2. Jangan fikir orang lain tu bodoh sangat!. Orang lain tak sekolah meh!
3. Sebelum you nak berlagak tue, you check dahulu dengan siapa you nak berlagak, kalau orang tue lebih sikit dari you, kan you sendiri yang malu.
4. for what you nak berlagak sombong, you ingat orang lain tak boleh meh!
5. setiap orang ada kelebihan dan kepakaran dalam bidang masing-masing, so kalau itu bidang kepakaran I, why you nak persoalkan!

Lepas pada hari tue, I langsung tak tegur @ bercakap dengan dia. I malas nak deal dengan orang yang macam tue. And sampai sekarang bila dia nampak I, dia akan tersengeh malu. Hemm…. I don’t know…..maybe my Birmingham dialect is better than him. So, after this……to all ‘Mr. bodoh-bodoh alang’ beware!!! If you try to ply that games……my theory is so simple :- ‘Bodoh’ + ‘Sombong’ = siap kau !!! (dengan aku)                           

Tuesday, 7 February 2012

BILA HUJAN………

Asalamulaikum semua. I hope that you’ all always in well condition. Today is a holiday, so this is the best time for me to take a rest at home. Ye….. I nie memang susah sikit nak bercuti, bukanlah nak kata yang I nie workaholic but I’m prefer to be in office rather than home because I can do a lot of thing when I was in office. Lagipun dekat rumah tu I just duduk sorang-sorang jer kan, so my house tue I just guna untuk tidor jer lah, tapi bila ada peluang bercuti macam nie (sempena thaipusam) lebih baik I rest kat rumah. Nak keluar berjalan-jalan, I masih belum ada girlfriend, so…..

Ok…..dari pagi tadi, I sibuk kemas sikit rumah I yang memang lama jugak I tak kemas, he…he…he…., bujang maa! Lepas I settle kan semua baju I (kecian mesin basuh I tue, 2 trip I basuh baju hari nie) I kemaskan pulak bilik I and another 2 room yang I buat bilik stor and bilik sembahyang. Hemm….banyaknyer habuk! Then after that I pun lepak lah tengok TV and macam biasalah, I nie memang tak boleh lama nak tengok TV, cepat bosan. So I tutup TV dan on PC. Haa…. kalau mengadap PC, 2  hari pun tak pe, I tak bosan punyer….

Sedang I syok-syok dengan PC I, tiba-tiba jer hari hujan pulak. Rasanya dah lama jugak dekat Klang nie tak hujan. Dua-tiga hari sebelum nie memang panas terik, so syukur kepada tuhan atas rahmatnya, bila hujan nie….rasa sejuk sikit. Hujan hari nie boleh dikategorikan sebagai sederhana lebat and hujan macam nie yang paling I suka….jenis yang tak de guruh dan petir, kalau tidor memang best nie. Sayang sekali….. I baru jer minum kopi o, so memang mustahil I boleh tidor!

                                        (hujan itu satu rahmat dari tuhan)

Sedang hujan di luar, I yang di dalam rumah dan sedang mengadap PC nie tiba-tiba jer mengelamun jauh! Jauh sungguh. Tak tahu kenapa tiba-tiba jer I terkenang semula nostalgia waktu I kecik dulu bila hujan. So apalagi…..terus jer lah I taip apa yang terlintas…….so now I want to go back to 21 years ago…..



Grohh……grohh…….terdengar bunyi guruh kuat di langit. Seorang budak lelaki yang dari tadi asyik bermain-main dengan kakanya di halaman rumah memandang ke langit. Langit yang tadinya cerah kini mula bertukar warna. Sebaik melihatnya, budak itu tersenyum sendirinya. Dalam hatinya dia mula berkira-kira. Jika telahannya itu tepat, maka hujan pasti akan turun sekejap lagi.

Pada budak itu, tidak ada perkara yang lebih mengembirakannya selain dari dapat bermain-main di dalam hujan walaupun dia tahu padah yang menantinya andai ibunya dapat tahu. Pada kebiasaannya, ibunya jarang membenarkan budak itu bermain hujan. Lebih-lebih lagi kalau hujan itu beserta kilat dan petir, mungkin takut anaknya itu dipanah petir. Jadi budak lelaki itu hanya akan merasa mandi hujan sekiranya hujan itu sederhana lebat dan tiada petir.

                                            (hemm....syoknyerr....)

“Imah…..hari macam nak hujan lah” kata budak lelaki itu kepada kakaknya.
“haah….dah gelap dah! Nanti kalau hujan kita naik yer!!” balas kakaknya pulak.
“alah….aku nak mandi hujan, dah lama tak mandi hujan….” Balasnya semula.
“kalau nak mandi tunggulah mak balik, nanti mak marah!” kata kakaknya cuba menegah adiknya itu.
“alah kau nie…..mak kan pergi ladang…..lambat lagi balik, aku mandi kejap jer….nanti aku naik lah! Kau jangan bagitau kat mak!” balas budak degil itu.
“alah….kau nie Udin…..tak payahlah! Nanti aku kena marah dengan mak nanti. Kalau aku kena….jaga kau!” balas kakanya memberi amaran.
“alah….mak tak tahu….kau janganlah bagitau!”

Seketika kemudian, titis-titis halus mula jatuh ke bumi. Ada diantaranya jatuh ke muka budak lelaki yang degil itu dan kakaknya. Kali ini, senyuman budak lelaki itu makin lebar. Apa yang dihajatkannya menjadi kenyataan. Kakaknya terus masuk ke rumah sambil memujuk adiknya yang degil itu untuk masuk sekali namun ternyata sia-sia sahaja. Budak lelaki itu memang degil!

Bila hujan semakin lebat, budak lelaki itu semakin gembira. Seluruh badanya mula lejut dengan air hujan. Budak lelaki yang degil itu pergi ke bahagian belakang rumah dan berdiri di bawah atap rumah. Dia tahu banyak sungguh air hujan yang turun dari atap zink rumahnya itu. hemm….memang seronok sangat rasanya bila air hujan yang sejuk itu kena ke badannya.

Setelah puas menanti air hujan di bawah atap rumah, budak itu pergi lebih berani. Dia bermain pula di sekitar pokok-pokok keladi yang ada di belakang rumahnya. Mungkin budak itu seronok dan hairan bila melihat daun keladi itu tidak pernah basah walaupun hujan lebat menimpanya atau budak itu ingin menangkap belalang hijau yang memang banyak bertanggek di daun keladi itu.



Sesekali bila terasa ada pancaran cahaya kilat, cepat-cepat budak degil itu lari ke bawah rumahnya. Tahu juga budak lelaki itu takut. Tapi tak lama, bila melihat ada lopak air mula terbentuk, rasa takutnya mula hilang. Dengan senang hatinya budak itu terus sahaja pergi berkubang di dalam lopak air itu. Baju dan seluarnya mula berubah warna kesan daripada air tanah. Memang jelas terpancar kegembiraan pada wajah budak lelaki itu. Ibarat semua masalah yang dihadapinya hilang begitu sahaja. Lama budak lelaki itu bermain di dalam lopak air itu.

Mungkin sebab terlalu seronok, budak lelaki itu bagai lupa segala-galanya. Dia langsung tidak menyedari rupa-rupanya ada sepasang mata yang sedang memerhatikannya. Ya…sepasang mata yang sedang memerhatikan budak itu dengan penuh rasa geram dan marah. Dan…dia langsung tidak sedar. Yang dia sedar, dia rasakan belakang badannya sakit tiba-tiba akibat dilibas dengan ranting pokok muda. Sabaik budak lelaki itu merasa sakit, dia terus menoleh ke belakangnya…….

He…he…he…..malu pulak I nak habiskan kesudahan cerita yang terjadi kira-kira 21 tahun dahulu. Tapi I rasa you’ all semua dah boleh agak dah kot apa yang terjadi pada budak tue selepas itu kan. apa yang pasti, budak lelaki yang degil itu adalah I waktu I kecik dulu and kalau you’ all tak boleh agak jugak apa yang terjadi lepas tue, oklah I kasi tau…..

Rupa-rupanya I langsung tak sedar yang mak I dah balik and bila dia nampak jer I syok2 main hujan sampai habis baju kotor, dia pun apalagi…..memang teruk juga I kena bantai hari tue and yang paling keciannya ialah kakak I, tak pasal-pasal dia kena sekali sebab tak jaga I. Dua-tiga hari lepas tue, I demam selsema…tapi tak serik lagi. he…he…he….

Well, what ever it is, itu semua hanya tinggal kenangan sahaja. Sekarang nie memang I teringin jugak nak mandi hujan tapi malu lah pulak, nanti orang kata orang gila sebab dah besar pun still nak main macam budak-budak. Last sekali I mandi hujan waktu I di kolej. Sajerlah nak lepas gian dengan kawan-kawan….. I siap tangkap katak kasi kawan I yang takut katak.

Hemm…..itu cerita I di zaman kanan-kanak I. If I have an Aladdin lamp right now and I can request 3 wished from the genie, maybe one of my wish is get back to that time and feel that precious moment. That’s moment who cannot be exchanging by anything in this world. Apa-apa pun, itu zaman I, budak-budak zaman sekarang nie dah lain. I rasa dah tak de kot budak zaman sekarang yang main air hujan. Nak pulak yang duduk dekat bandar…..for sure their parent not allow them to play in outside when a rainy days. Heem… look likes people who live at the city have a lot of taboo rather than people who live in ‘kampong’, right!

Kalaulah anak-anak zaman sekarang dapat rasa keseronokan yang pernah I rasa waktu bermain air hujan di zaman kanak-kanak I dulu, I think mereka pasti tak sabar nak menunggu saat-saat ‘bila hujan….

Sunday, 5 February 2012

PLEASE……TAKE OFF YOUR MASK!!!


Asalamualaikum……apa khabar semua. You’ all semua sihat ke tak hari nie. Kalau sihat bagus and kalau tak sihat pun bagus jugak. Bukan apa, orang kata sakit tue boleh kita anggap satu kifarah dari Allah S.W.T untuk menghapuskan dosa-dosa kita. Itupun kalau kita redha lah.

Hemm….dua-tiga hari nie actually I quite busy, so that’s why I’m not updating my blog but don’t worry, today I’m spend my time for a few hour to give another entry just for all of you to think and try to get something from it. For today, my entry is ‘PLEASE……TAKE OFF YOUR MASK!!!’ so what the hell is all about?



Ok, for today I want to share with all of you about a person who are hypocrite. So….apa pandangan you’ all kalau you berhadapan dengan seorang yang hypocrite or someone who always want to pretend. If you asking me, for God sake, I’m really hate a hypocrite person and F.Y.I , I biasanya akan serang habis-habisan orang yang macam nie.

                       (kita tak kan tahu sifat sebenar orang yg suka pretend)

Nak tahu kenapa……sebab for me it’s very simple, we are a human, right! So as a human, we all have all a good thing and a bad thing in ourselves. It is a natural behavior as a human, so why we must to been pretending to somebody else. To always looking good, always been innocent or pious or maybe try to convince the other that “I’m the best creature ever…”

Dekat office tempat I bekerja sekarang nie, ada seorang yang macam tue. Pada pandangan I, dia seorang yang hypocrite. I juga pernah buat survey dengan bertanya kepada rakan-rakan yang lain and ada yang sependapat dengan I dan da jugak yang malu nak berterus-terang. Mereka cuma kata yang perangainya agak mengjengkelkan. Whatever….for me, she still hypocrite.

                    (mungkin ini gambaran untuk orang yg suka bermuka2)

Masa mula-mula I kenal dia, I tak kisah sangat but bila dah lama, I mula tak tahan and sekarang nie, kalau kami berbual-bual, memang selalu I bidas cakap dia. Bukan apa, cuba you’ all imagine nyer….dekat bawah nie, I tuliskan beberapa ayat yang biasa dia ucapkan:.

·       Kalau saya marah macam mana sekalipun…..saya tak pernah cakap ‘babi, gampang’ pada orang.
·       Biasanya kalau saya bawak kereta, lepas tue jammed, saya mesti pasang cd ayat-ayat suci…..baru tenang sikit.
·       Kawan-kawan saya banyaknya yang pakai tudung labuh.
·       Saya tak pandailah nak buruk sangka pada orang nie.
·       Sebelum bapa saya meniggal, dia dah berika saya cukup ilmu dunia dan akhirat.

Hemm….so how. Ini adalah ayat yang biasa keluar dari mulut dia. Bukanya nak persoalkan atau mempelekehkan orang-orang yang ‘baik’ macam nie but is that true? How come you can be a good person….very nice….in every time, every where for the whole of your life. Tak kan lah you langsung tak pernah buat salah!

Sorry to say but for me, orang macam nie ialah orang yang hypocrite. They just try to looking good and hope that the society can accept them. It that too difficult for us just to be ‘us’. Herr…..i memang tak percaya orang macam nie.

Mana ada dalam dunia sekarang nie orang yang sentiasa jer baik! Even pak-pak lebai pun kadang-kadang tue boleh naik angin kalau ada orang yang buat hal dengan dia. Betul tak! Macam kawan I yang I cakap hypocrite nie, bila dia berbual-bual menceritakan masalah peribadi dia kepada I, dia seolah-olah nak beritahu kepada semua orang bahawa dia tak pernah salah, yang bersalah tue orang lain.

Seolah-olah dia nie suci sepanjang masa even if she had a problem with her husband or her mother in law, she still put blame on her husband or her mother in law. Patut ke? sebab tu lah I selalu sangat betengkar dengan dia lebih-lebih lagi kalau dia bercerita bab-bab agama. Cara dia bercerita tue seolah-olah orang lain langsung tak pernah belajar agama. Tu yang buat I hot sangat tu.

I bukanya nak simply condemn orang-orang yang baik and I believe ada orang yang baik dalam dunia nie tetapi kalau kita cuba nak tunjuk sangat, tu dah jadi lain dah tue. Pada I, tak perlulah kita nak tunjuk pada orang yang kita nie baik, just jadi diri sendiri jer, kita nie bukanya maksum pun! Baik atau burunya kita, biarlah tuhan yang jugde, tak payahlah nak suruh orang lain kata kita baik.

Macam kawan I tu, kadang-kadang bila dia banyak kerja, dia naik angin jugak! Selalu jugak I tengok dia complain boss bagi kerja banyak, so…… you baik meh!

So kepada kawan I tu, “PLEASE……TAKE OFF YOUR MASK!!!”