Pages

FOLLOWERS

Saturday, 28 January 2012

THE TRAITOR ……..

Hai…..apa khabar semua, harap semua kawan-kawan yang layan blog I nie sihat sahaja dan sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T. Amin…. After 3 month I blogging nie, macam-macam feedback yang I terima especially from my friend. Ada yang kata ok and ada juga yang tak paham dengan corak blog I nie, mereka tanya dengan I, blog I nie berkisar tentang apa? Nak cerita tentang diri ke @ kisah masyarakat. Well actually my blog is about human behavior and what was happened around us. I’m writing all of this on my way.

 And because of all the feedback, I think today I want to shared with you guys another entry. Today let’s talk about ‘The Traitor’. Hemm…. I’m sure all of us know about it or maybe you are ‘The Traitor’. Who knows? He…he…he… janganlah marah, I’m just guess.



Oklah…..actually kalau nak cerita tentang khianat-mengkhianati nie memang panjang. Kalau nak kupas satu-satu nanti jadi boring pulak! And I believe you know that word. Perbuatan khianat nie memang sesuatu yang sangat tak baik dan biasanya perbuatan ini dilakukan oleh orang yang kita kenali sebab memang orang yang kita kenal atau rapat dengan kita yang akan khianati kita. Betul tak?

To be honest….. I pernah mengkhianati kawan I and yess, I pernah jadi seorang ‘Pengkhianat’. Biasalah, as a human…..nobody was perfect! And guess what…what goes around will come around. Selepas I khianati kawan I, I pulak yang kena khianat. Padan dengan muka I kan. waktu I khianati kawan I tue, I masih lagi bersekolah menengah, bila I buat tue, I tak pikir pun apa yang kawan I tu rasa tapi bila I kena sendiri (waktu tue I dah kerja, I dikhianati oleh kawan baik I sendiri, betul2 close dengan I) then I know how hurt it is.



Yes….it’s too hurt until you tak kan dapat lupakannya sampai mati. Apabila I dikhianati oleh kawan baik I sendiri, perasaan tue lebih kepada rasa terkilan daripada rasa marah. Memang rasa terkilan sangat-sangat and waktu I menulis nie pun, I masih lagi teringat-ingat tentang kawan I tue and apa yang telah dia lakukan pada I. mungkin itu jugalah yang dirasai oleh kawan I sewaktu I khianati dia.

Siapa yang tak rasa terkilan dan sedih bila orang yang sangat kita percayai, yang sangat close dengan kita, yang tahu peribadi kita macamana tiba-tiba khianati kita. Ianya betul-betul tak boleh diterima. Dan walau apapun alasan kita untuk mengkhianati, perbuatan itu memang sangat teruk. Cuba you all imagine…. I dikhianati oleh kawan baik I sendiri just because of money. Bukan banyak mana pun but when he do that, I can’t accept it.

In my mind, I was wondering how come someone that I know for 7 years can do this to me. Can you imagine how sad I am on that time! Nak marah pun tak boleh sebab dia kawan I, kalau orang yang kita tak close sangat buat macam tue, maybe kita akan meradang…bergaduh or buat police report but if your best friend betray you, can you do that?



After my best friend betrays me, he goes to KL and I di Klang until now. I ada call dia waktu first dia khianati I then dia tak jawab, bila I messaging him, he didn’t reply. I send a message by facebook, then he remove friend until I give-up. Then ada lah I call kawan-kawan I yang lain di KL bertanyakan pasal kawan I tu, mereka kata yang kawan I tu still ada dekat sana and when they ask me why, I tak cerita lah.

Sampai sekarang I selalu terfikir sendirian, “kenapalah dia buat macam nie pada aku, apa lah salah aku dengan dia…..kalau aku ada buat salah dengan dia, kenapa dia tak cakap terus terang jer? Selama aku kawan dengan dia, dia anggap aku nie apa?”. Betul….. memang itu yang selalu bermain di fikiran I and sampai sekarang nie pun I masih lagi tak dapat jawapannya sebab I tak pernah lagi berjumpa dengan kawan I tue. Maybe one day if God willing……

Moral of the story:-
·        For those who have been a traitor before, please stop it! Please stops betray your friends.
·        For those who want to try to do it, please don’t do it. Please don’t do in what ever reason and circumstance.
·        For those who have been betrayed by a traitor, did you forgive them?

Kepada kawan I tue atau lebih senang kalau I panggil dia as a Mr. S, kalau sekarang nie you ada terbaca blog I, dekat sini I ikhlas nak bagitau pada you yang I dah maafkan apa yang you buat pada I and I  halalkan duit I tu sebab the moment you and me be as a friends for seven year is more valuable rather then a money. That’s moment can not be exchange by anything. I juga nak mintak maaf sangat-sangat pada you kalau selama kita berkawan, you ada berkecil hati dengan I and I hope you halalkan apa-apa yang pernah I ambik dari you kalau ada. 

P/S :- I ada berjumpa semula dengan kawan yang pernah I lukakan hatinya dahulu sewaktu I pulang ke kampung I. kami berborak macam biasa dan I ada mintak maaf padanya dengan apa yang berlaku. Dia maafkan I and we still be a friend until now. I bersyukur kepada tuhan dengan 2 pengalaman ini kerana kedua-duanya mengajar I sesuatu dalam hidup ini. Kepada kawan yang pernah I khianati tue, I ucapkan terima kasih and tahniah kerana dengan kemaafan itu, at least dia tak perlu lama menunggu di Titian Sirrat untuk memaafkan I.       

Thursday, 26 January 2012

My ‘Chinese New Year’ calebration.

Hello everybody….. hope you’ all always fine during this school break and for all my Chinese friends, I wish to you a ‘Happy Chinese New Year’. Gong Xi Fa Cai. He…he…he….. Because I’m living in multiple race country, so I must to appreciated all the precious moment that being celebrated by the other race. We are 1 Malaysian right!



Ok…..for today I want to share with all of you about my ‘Chinese New Year’ calibration. Hemm….. apa pulak kena mengena ‘Tahun Baru Cina’ nie dengan I kan. Yelah I kan Malay, so….. I should celebrate the Hari Raya kan. Well….for your info, I do celebrated the Raya Cina every year because I have so many Chinese friend. So sebagai tanda menghormati budaya mereka, I will celebrated the Raya Cina with them.

                                                                  (this is my boss)
                                                                 (this is also my boss)


This year is quite special for all Chinese community because Year 2012 is the ‘Year of Dragon’ (Tahun Naga Air) according to the lunar calendar. If you asking me about the ‘Year of Dragon’, I’m so sorry because I really don’t know what this is all about (sebab I Malay maa) but I do asking my friend (Chinese) about it. He said that ‘Year of Dragon’ bring a lot of happiness, prosperity and wealthy. It is also a good year for unmarried couple for getting married and having a ‘baby Dragon’.

                                             (me with a friend)

Then kawan I tue jugak ada lah shared sedikit sebanyak tentang adat and all the taboo during the ‘Chinese New Year’. Katanya kalau waktu Raya cina tak boleh sapu sampah, tak boleh pakai pakaian bewarna hitam dan ada lah dua tiga lagi tapi I dah lupa dah. Then kalau dalam masakan pulak, for example kalau diaorang masak itik panggang ke @ ikan masak stim ke, diaorang cakap tak boleh buang kepala dan ekor. Diaorang percaya kepala dan ekor tu ibarat awal tahun dan hujung tahun. So if the hidangan tu complete dari kepala ke kaki, they believe that they were being blessed for the whole year.



Ok…..enough for all the mythology and the philosophy. Sekarang nie I nak cerita how I’m celebrating the Raya cina. Usually kan, every year before ‘Chinese New Year’, I means 2-3 days before, me, my boss and all my colleague will celebrate the ‘Makan Besar’ first. Biasanya kami semua akan pergi waktu lunch lah. The reason why we do it early is because that is the only time that we have to spend it together.


                                  (can you see how close we are)


Yelah…..during the ‘Raya Cina’ tu mestilah my entire Chinese friend wants to spend it with their family right, sama macam kita maa…. Waktu hari raya mesti mahu balik kampung spend dengan family kan. So during the ‘Makan Besar’ tue, memang kami semua makan puas-puas lah. Of course lah my boss were pay for it, so bila orang dah belanja tue, kita pun apa lagi, makan jer lah kan. He…he…he….


Then…..bila start ‘Raya Cina’ tue, it depend whether I’m go back to my hometown or not. If I’m going back so tak dapatlah I nak ke rumah kawan-kawan cina I but if I tak balik, memang I akan pergi beraya ke rumah mereka semua. For this year I tak balik ke kampung, so apa lagi, we all pun (all the Malay member) pakat-pakat lah nak pergi beraya. Tahun nie kami semua pergi beraya di rumah boss-boss I.


Bila kami semua datang beraya ke rumah kawan-kawan cina nie, you’ all jangan pulak aspect yang kami nie dihidangkan with ‘Ketupat and Rendang’ or ‘Nasi impit with kuah Kacang’ pulak. For sure lah benda-benda tue semua tak de but all the kuih-kuih likes ‘biskut Bangkit’ and ‘kuih Kapit’ tu ada, same likes the ‘Hari Raya’. Usually they understand the Muslim culture, so they makes a partition between a Muslim and non-Muslim and for sure makanan yang kami makan tue ‘ditanggung Halal’ (biasanya diaorang akan order pizza or KFC for us, senang kan) and limau mandarin tu wajib ada.

Bila kami sampai ke rumah diaorang tue, sama jer macam sambutan hari raya. Kami bersalam-salaman….then kami semua borak-borak because that days is the day for all of us to gathering and having a fun. Enjoy all the moment with a friend. Time nie lah yang paling sesuai for us to lupakan all problem in the office. Kalau nak berbual pun, kami semua pilih topic yang santai dan yang menyenangkan. Tak mahulah nak cerita pasal kerja.

                                (I dapat Angpau, he..he...he...)

Yeah…. This is how I’m celebrating my ‘Chinese New Year’. Memang seronok when you go and experience yourself the different culture. As I said it before, we were living in a multiple race country, so why not if you be more ‘open minded’. Try to shared our culture with the other and at the same time absorb their too. (Wah! Cakap macam ahli politik pulak, no lah actually I’m talking based on my personal opinion). This is the way how we can reach the harmony and happiness in life, right!           

                                (This is the best thing during CNY)

And whatever it is, the best thing during the ‘Raya cina’ for me is ‘Angpau’. Yess…..this thing is really gonna make you happy and cheering, ha…ha…ha… materialistic jugak I nie kan. Ah…. I don’t care, yang penting I dapat banyak ‘angpau’ tahun nie. Waalawei….. banyak ong maa….. So to my friend Mr. J, I nak bagitau pada you “rugi tau you balik cuti lama-lama dekat Kelantan, kalau tak for sure you boleh join sekali, he…he…he…..’’ by the way, I wish that ‘Year of Dragon’ will bring a lot of good thing to all of us.

Bye…..

(baru-baru nie I geram sangat bila melihat ada segelintir daripada rakyat Malaysia terutamanya golongan muda yang sangat mentah nak kenal erti hidup nie yang bersungguh2 menggunakan media alternative nie untuk membangkitkan isu perkauman, seriously please stop it! When we collapse, there’s nothing left! Maybe they didn’t realize how worst it is when it happened. I selalu tengok dekat youtube dan jugak blog-blog lain. Cina kutuk orang Melayu, Melayu hentam orang Cina, orang India kata orang Melayu then orang Melayu balas balik and for what??? Something I was thinking maybe God was created people likes this so that the other can think that the thing who able to vanishing the mankind is the mankind itself. Can we just live together in peace and harmony?)

Sunday, 22 January 2012

Siapalah aku ini…….

Assalamualaikum kawan-kawan…… hope semuanya sihat sahaja sekarang nie. Sekarang nie semua orang sedang menghabiskan cuti masing-masing right!, so happy holiday to all of you.

For 2-3 hari kebelakangan nie I actually sedang mencari-cari idea for my new post. Look likes I dah kehabisan cerita untuk shared dengan you’ all. Then after a few moment, I pun pergilah bukak PC I and just because I didn’t have an idea yet, so I start open my facebook, checking and chatting with my friend and then I pun click and chatting lah dengan sorang kawan lama I and…..yes now I get it.

(i'm look likes this before, always moody)

For today, I want to ask some question to you……pernah tak dalam hidup you all…..you rasa down sangat? I mean you rasa sangat merendah diri @ langsung tak yakin kepada diri sendiri?. Pernah tak @ maybe until now you still unconfident with yourself or in other word…. You are really ‘down to earth’. Now I want to shared what I has been through in my life and yess, I pun pernah rasa macam tue suatu ketika dahulu and you know what?.....it’s sucks!!!

When I was a kids, everything is ok but after I’m puberty or the right time is when I was in college, I’m start to ‘get down to earth’. Pernah jugak I mendengar program motivasi berkaitan dengan masalah nie and some says that this disease (I called it as a disease) was caused by a various factor. It’s maybe come from internal or external thing.
(you all tau tak how strees when we felt so hopeless)



In my case, I strictly believe that it happened because of myself and I should blame myself for it. Yelah….. if I’m looking on me then I know why I felt so shy to expressing myself. Dengan badan I yang dikategorikan sebagai obesiti so I start rasa rendah diri sangat. Memang rasa sangat sedih dan cemburu lebih-lebih lagi bila melihat kawan-kawan I yang lain dah mula ada girlfriend. Waktu tu rasa too hopeless.

Pernah jugak ada di antara kawan-kawan I yang suruh I mencuba, then terus terang I cakap pada mereka “siapalah aku nie…..badan gemuk…..rupa tak de…..siapalah yang nak dengan aku nie”. Tapi I cakap secara berguraulah so they’ all just ketawa sahaja mendengarnya. Tapi jauh di sudut hati I nie….rasanya…..maybe hanya tuhan sahajalah yang lebih tahu.

Waktu I study pun I lebih pasif, banyak menerima daripada memberi. That disease was almost controlling me. Bila ada yang mengajak I bersosial, I tak mahu kerana rasa tak sesuai dengan I, I rasa orang gemuk macam I nie macam terlalu banyak sangat benda yang mereka tak boleh nak buat. As l said it before, I felt that I’m too hopeless. Sampai pernah rasa yang I tak perlu berada di dunia nie. it likes being a fat equal to being a disable person.

Cuba you all imagine bila you jadi orang yang gemuk dan berkawan among orang yang kurus….ada rupa….erggh….. bengangnya…. I ingat lagi bila kawan-kawan I ajak I keluar untuk ke shopping complex, senang jer diaorang nak beli baju atau seluar tapi bila I cari size I, confirm tak de. Betul-betul rasa tersisih, kalau nak cari size cam nie biasanya I pergi ke kedai bundle or Mydin. Then nanti ada lah mulut-mulut jahat yang kata taste I nie tahap sampah!.. bila pergi makan bersama-sama dengan mereka, kalau mereka tak habis terus jer campak makanan tue ke pinggan I tanpa tanya I dulu. Macamlah I nie anjing belaan mereka.

So I give up and I left them, try to find someone likes me. A person who always felt that the God was curve them forever. A person who felt that the God was creating them to been humiliated by the others. A person that believe that….huh….how cruel a life….life is so suck!!! I thought that I’m safe if I be a member for ‘that community’ but I was wrong. Rupa-rupanya akibatnya lebih menyakitkan.

When I berkawan dengan orang yang macam tue. I terus hilang dari dunia nyata nie. look likes nobody knows that I’m exist. Yelah….orang-orang macam kami nie dah dikira sebagai ‘underdog’ kan. Sampailah waktu I sem 3 rasanya. Bila I berkawan dengan budak dari courses lain (kami kena belajar subjek yang sama). Dia (dia nie lelaki, I just call him as Mr Z) selalu tengok yang I nie terlalu diam dan jarang bercakap dengan kawan-kawan lain. So 1 day after class, I terus jer pergi ke libry (malas nak balik ke rumah sebab ada gap 1 jam jer untuk ke kelas lain) then Mr Z pun ada sekali untuk siapkan his assignment.

When he saw me seat alone, he came to me and ask whether he can join me and I said I’m ok with it. So sambil kami study tu we start chatting. He ask me why I’m look so cold. At the beginning I malas nak cerita but after a few time and I rasa yang memang dia nak berkawan dengan I so I start cerita semua rasa yang terpendam dalam hati I nie. lepas dia dengar semua cerita I, then dia beri pandangannya. Sampai sekarang nie I masih ingat lagi apa yang dia cakap. Dia cakap:-

“kenapa kau nak kisah dengan apa yang orang lain cakap. Pada aku, apa pun yang kita buat…..kalau orang nak cakap yang tak elok, diaorang akan cakap jugak!. Tak guna kau rasa rendah diri macam nie….kau ingat kalau kau tak bercampur dengan orang macam nie, hidup kau senang? Tak jugak kan. Pedulikan lah apa yang orang lain nak kata, memang kita tak boleh nak tutup mulut mereka, yang penting kita kena jadi diri kita sendiri. Tuhan jadikan engkau sebagai diri engkau, bukan orang lain, tak kisahlah kau gemuk ke, juling ke, apa ke, yang penting itulah diri kau. Cuba kau bagitau aku, ada tak orang yang perfect dari semua sudut? Ada ke….tak de kan, so?
Kau tak payah lah nak malu….buat jer apa yang kau nak buat, hidup kita nie bukannya lama sangat, jangan esok bila kita mati, kita menyesal pulak!, cuba kau yakin sikit dengan diri sendiri!”

Kata-kata dia tue macam petir yang terus jer memanah hati I ni. Memang I betul-betul terkesan dengan kata-kata dia. Yeah….no one is perfect, so….what the hell!!! Menjadi orang yang gemuk bukanya satu hukuman daripada tuhan, I boleh kuruskan badan I kalau I nak kan, so…..

Start on that day, I mula yakin dengan diri I sendiri. I mula rasa yang hidup I nie lebih bermakna. I mula berkawan dengan semua orang and my principle is so simple :-

I AM WHO I AM, IF YOU LIKES THEN YOU ACCEPTED IT BUT IF YOU DON’T THEN JUST LEAVE IT AS IT IS, I’M NEVER CHANGES FOR YOU!!!

This is what I hold form that days until now. For me, no more ‘Mr. down to earth’. Buat apa I nak rasa rendah diri, memang I macam nie so….. and yang paling penting I tak pernah pretend to be someone just for satisfy the other. So….. “siapalah aku ini….aku adalah aku.     

Tuesday, 17 January 2012

Hanger dan Tali Pinggang.

Asalamualaikum……. Apa khabar you’ all semua, sihat?.....dah makan ke belum? (apa lah I nie, macam chatting pulak!). By the way…..hope you’ all fine ok. Macam yang I pernah cakap dahulu, blog I nie I tulis base on what I saw, what I heard, what I know and most importantly is base on the true story of my experience in life. So today I want to share with all of you about one entry and this is happened when I was a kid.

                                                       (cuba imagine kalau you' all kena)

Hanger dan tali pinggang. Hemm…..apa kaitan kedua-dua barang nie dengan I. well…. This 2 item is the thing yang I akan dapat bila I nakal. Ye….waktu I kecik-kecik dulu, kalau I suka sangat buat benda-benda nakal, selain daripada cubit, inilah dua barang yang selalu hinggap ke badan I. dua barang yang memang I betul-betul gerun bila melihat ibu I memegangnya.

Kejam sangat ke ibu I? jahat sangat ke dia?.... jawapannya is NO, exactly NO. dia tak kejam, malah dia seorang yang penyayang and I believe that a person who in my age and above mesti pernah melaluinya because that how our  parent (certain of it) give a lesson and punish us when we do a wrongdoing. Itupun selepas kita semua tak makan saman, dah berbuih mulut marah tapi masih degil lagi, so itulah ‘ubatnya’. Betul tak.

    
                                              (nie pun sama, kalau kena kat badan.....sakit)

Tapi you all jangan nak compared pulak dengan parent nowadays. Nowadays parent dah kurang buat macam tue and if they did, they were do it quite gentle because you all nanti kena tangkap pulak dituduh mendera anak-anak. A parenting skill and environment  is totally different. So the kids nowadays are lucky. That way lah budak-budak zaman sekarang nie ada yang degilnya tue melampau-lampau. Macam dah tak boleh nak dibentuk lagi.

I masih ingat lagi waktu I kecil dulu, memandangkan ibu I nie is a single mother and ada 6 orang anak dibawah jagaannya, so it’s quite tough for her to ply as a mother and father at the same time. Plus, anak-anak dia yang 6 orang tu pulak ada perangai dan angin masing-masing, so my mother has to deal with 6 different person. Budak-budak waktu kecil, semua nakal kan, mana ada yang tak nakal, kalau you kata you tak nakal waktu kecil, that means you are liar. Right!.

To find a livelihood and at the same time to show her love to us it’s quite difficult to do and being a single mother in the rural area is such a curve for the women. It seem  likes a witches in Europe on 15th century.   The community (in my ‘kampong’) on that time (early 90s) was have really unconstructive mind especially the makcik-makcik because they all semua takut a single mother like my mother were seducing their husband. Look how narrow minded and orthodox they are.

So, to ensure that her children tu attitude nyer elok, tak kasi masalah kepada orang and orang tak complain kepada dia, my mother mengambil satu pendekatan yang mudah, we will be punished if we buat nakal or tak mahu dengar cakap dia. Yelah….pagi-pagi lagi dia dah kena keluar ke ladang, then bila balik nak kena memasak untuk anak-anak, then nak jugak curi masa untuk bersama dangan kami, so memang sangat-sangat susah.

Kalau I bermain bersama-sama dengan kakak I waktu kecik and kami bergaduh. Nak pulak kalau waktu tue dia tengah nak berehat, mesti kami kena bantai. Dia selalu cakap “kalau nak main, main elok-elok, jangan nak bergaduh”. Bila abang-abang I dah remaja, sometime diaorang nie suka jugak buat benda-benda nakal (biasalah…remaja) and kalau dia dapat tahu (biasanya ada orang kampung yang akan report) balik jer ke rumah, mesti teruk abang I kena bantai dengan HANGER dan TALI PINGGANG.

I pun dulu macam tue, pernah sekali I bergaduh di sekolah, balik jer ke rumah, mak I terus tak banyak cakap, ambik hanger dan terus pukul bahagian kaki I. kaalu I sempat elak dengan tangan, tangan lah yang kena, sambil dia pukul I dia cakap “kenapa bergaduh? Kenapa cari pasal dengan orang, tau tak nanti orang kata aku nie tak tahu nak jaga anak!, kanapa nak sakitkan hati mak!” katanya.

Sakit!.....memang sakit, kadang-kadang boleh sampai patah hanger tu. Merah-merah peha I nie kena.

Menangis!....memang I menangis sebab sikit kena bantai.

Marah!....memang I marah sangat dengan mak I pada waktu tue sebab I rasa dia tak sayang pada I. Sampai hati dia buat I macam tu.

Salah Mak!......tak! I tak pernah salahkan mak I dengan apa yang dia buat dulu and I bersyukur sangat-sangat sebab dia buat macam tue. Dengan hanger dan tali pinggang tulah dia boleh bentuk I nie jadi orang. I berhutang budi seumur hidup dengannya.

Itulah cerita pasal Hanger dan Tali Pinggang. Sekarang nie I gantung baju I dengan hanger dan I pakai tali pinggang bila nak keluar bekerja. Dua barang tue memang banyak kegunaannya. Mak I sekarang nie pun dah tue, banyak habiskan masa dengan cucu-cucunya. Dia pun dah tak garang macam dulu. He…he…he…. For those yang pernah rasa hanger dan tali pinggang macam I nie, I nak tanya dengan you all, you kerja apa sekarang nie, manager bank ke?, guru ke?

Mesti you all boleh fikir kan….ada guna jugaklah benda tue. At least lepas kena bantai kita takut nak buat benda yang tak elok lagi, sebab takut kena lagi, sakit!. Tapi sakit tulah yang buat kita jadi manusia, walaupun I nie tidaklah berjaya mana, but at least I’m not the worst.

P/S:- apa yang I tulis nie just my experience in the past. You jangan ingat I nie menyokong keganasan pulak. I memang tak menyokong mana-mana tindakan keganasan atau penderaan and I tak pernah pun anggap mak I nie seorang pendera. Sebagai seorang anak, I anggap mak I is the best in the world and I’m sure your mother is the best in the world too.

Sunday, 15 January 2012

Ada apa dengan nama……

First of all, I nak wish a very happy birthday to myself because tomorrow is 17th January 2012. that mean my age was goes to another level to 2…… oh God…. I’m old, no!!!
He…he…he….just kidding, I don’t mind…..everybody will old one days, so “what the hell?”
Ok….ok…., back to our line ok. Today I nak share satu lagi entry yang I think it quite simple but also interesting to been shared. Today I nak cerita pasal nama. Yeah…..nama, nama kita semua. I believe that everyone in this world have a name to call. No one is unknown, right!

Dalam dunia nie kan, macam-macam nama ada, ada yang panjang, ada yang pendek, ada yang senang nak sebut and ada jugak yang sampai bersimpul urat lidah kita bila nak menyebutnya. Tapi itulah yang dipanggil nama. Samaada itu nama kita yang sebenar mahupun just a nickname.

Macam I, I ada satu nama sebenar dan banyak nama panggilan. Salah satu daripada my nickname I is Mantrak(this nickname was been use when I was kid). Hemm….sangat-sangat tak sedap didengar, MANTRAK. Orang yang kasi nama nie and selalu panggil nama nie pada I is my uncle (Pak ngah). I ingat lagi, waktu I kecik dulu, bila I tengah bermain-main dengan kawan-kawan I, then kalau dia nampak I, dia pasti akan tegur I
“awak main apa tue Mantrak?” sambil dia tersenyum.

Mula-mula I tak kisah sangat dengan panggilan tue but lama-lama I mula kisah, I mula marah bila digelar begitu. Tapi takde lah sampai I pergi marah uncle I tue, I just tak suka jer dipanggil begitu. Dalam hati I tertanya-tanya, kenapa I dipanggil Mantrak. Apa maksud Mantrak tue…. I betul-betul nak tahu.

Masa berlalu dengan begitu pantas. Sekarang nie I dah besar pun. Dah bekerja pun. I pun dah hampir terlupa dengan nickname I tue sampailah bila baru-baru nie kami semua satu family berkumpul di rumah kakak I. waktu I nampak my nephew (anak kakak I yang sulong) yang baru berusia 7 tahun. My mother selalu cakap yang cucu dia nie sama macam muka I waktu I kecik dulu.

Bila I tengok badan dia yang dah nak bulat tue, I pun teringatlah waktu I kecik dulu then secara 1spontan I terus jer panggil dia “Mantrak”. Then kakak I pun cakap yang gelaran tue macam barang pusaka, sekarang nie dah turun kepada anak dia pulak. I just ketawa kecil jer lah bila dia cakap macam tue.

Then bila kami semua bercerita semula pasal nama ‘Mantrak’ tue, akhirnya barulah my mother ingin membuka cerita lama. Cerita yang sangat lama…..hampir 20 tahun I menunggu cerita tue. Mak I cerita kepada kami cerita disebalik nama ‘Mantrak’

Mak I cakap “begini ceritanya…..Mantrak tu dulu bukannya untuk nama engkau, tapi nama arwah bapak kau dulu, dulu bila Pak ngah datang ke rumah mak….nak jumpa dengan dia, bapak kau tu selalu tak de kat rumah, dulu kan rumah Pak ngah tu sebelah rumah kita jer, bila dia tanya mak….mak cakaplah Man tak de (Man tiada). Kadang-kadang kalau ada orang lain cari dia, Pak ngah kau pun cakap Man tak dak, lama-lama bertukar menjadi Man tarak (Man tiada). Mungkin sebab dah biasa sangat bapak kau dulu tak de dekat rumah, jadi Pak ngah pun panggil lah dia Mantarak, bila engkau lahir, terus je lah dia panggil kau pulak Mantrak”

Begitu lah al-kisahnya…..barulah I tahu sekarang nie maksud sebenarnya nama ‘Mantrak’ tu. Rupa-rupanya Mantrak tue stand for Man tiada (nama bapak I Isa @ Sulaiman and orang biasa pinggil dia Man). Hemm….now I know and it’s quite interesting….after almost 20 year I’m waiting for the answer, now I get it in unexpected way. Look like my sister was right. That nickname was like a heirloom. It belong to my late father, it belong to me and now goes to my nephew.

As I said before, everyone in this world have the name and every single name have it’s own meaning and story. Maybe kalau ada orang yang dipanggil ‘Botak’ walaupun dia tak botak bermaksud yang dia pernah botak suatu masa dahulu. Batul tak. Dulu waktu I bersekolah menengah, ada sorang kawan I dipanggil ‘Pekan’ sebab dia berasal dari Pekan, Pahang.

So for those who have a unique nickname like me, start asking your parent how they get that name. maybe you will find the answer like me……Bye.
 

Friday, 13 January 2012

BEHIND THE LYLICS……..

We’ all biasa mendengar berbagai-bagai jenis lagu yang didendangkan di telinga kita. Dari zaman dahulu sampailah ke zaman moden sekarang nie. Ada lagu rock, ballad, jazz and a lot more. Waktu I kecik dulu, I biasa tanya mak I, siapa penyanyi yang dia suka and dia akan jawab Uji Rashid. Bila I try dengar lagu-lagu dia, hemm…..best jugak.

Kalau macam I pulak, macam biasa lah, waktu I kecik…..tak berapa ambik pot sangat pun pasal lagu-lagu nie, then bila I dah besar sikit, start lah dengar lagu Justin timberlake, Britney and sebagainyer lah. Bila sekarang nie, memang macam-macam lagu yang I dengar. Tak kisah lah lagu local or international as long as that song was good.

Normally, I love a song based on its lyric and the melody. If the lyric and the melody were good, then I will like that song even Tina Turner was singing it. I don’t mind. Every single lyric has its own story. Some was telling us about the happiness thing, some was telling about how sad their when the heart was broken.

And because there are so many lyric that we heard everyday, today I want to share with all of you one song. Actually this song is one of my favorite songs. Imagine by John Lennon.(he is a vocalist of The Beatles). Now listen this…..

video


Ok…..sekarang nie korang dah dengar kan that song, so….. I nak tanya korang semua, did you get the point?. Takpe kalau korang masih blerr…. I dah tuliskan liriknya untuk kita sama-sama hayatinya. PLEASE READ THIS LYRIC AND TRY TO REALLY UNDERSTANDING THAT LYRIC!!!

IMAGINE


IMAGINE THERE’S NO HEAVEN
IT’S EASY IF YOU TRY
NO HELL BELLOW US
ABOVE US ONLY SKY

IMAGINE ALL THE PEOPLE
LIVING FOR TODAY
I…..

IMAGINE THERE’S NO COUNTRIES
IT ISN’T HARD TO DO
NOTHING TO KILL OR DIE FOR
AND NO RELIGION TOO

IMAGINE ALL THE PEOPLE
LIVING LIFE IN PEACE
YOU….

YOU MAY SAY I’M DREAMER
BUT I’M NOT THE ONLY ONE
I HOPE SOMEDAY YOU JOIN US
AND THE WORLD WILL BE AS ONE

IMAGINE NO POSSESSIONS
I WONDER IF YOU CAN
NO NEED FOR GREED OF HUNGER
A BROTHERHOOD OF MAN

IMAGINE ALL THE PEOPLE
SHARING ALL THE WORLD
YOU…

YOU MAY SAY I’M DREAMER
BUT I’M NOT THE ONLY ONE
I HOPE SOMEDAY YOU JOIN US
AND THE WORLD WILL BE AS ONE


Now did you get what he tries to say? The point that he try to deliver to the entire world…to the entire people including the Muslim people like me and you (if you are a Muslim too). For those who still can’t get it, never mind… I’m translating the lyric to you. (To the Malay language)

BAYANGKANLAH

BAYANGKANLAH SEKIRANYA TIADA SYURGA
IANYA MUDAH SEKIRANYA KAMU MENCUBA (UNTUK MEMBAYANGKAN)
TIADA NERAKA DI BAWAH KITA
(DAN) DIATAS KITA HANYALAH LANGIT (SEMATA-MATA)

BAYANGKAN (JIKA) SEMUA MANUSIA
HIDUP UNTUK HARI INI (DI ATAS DUNIA SEMATA-MATA)
AKU….

BAYANGKANLAH (JIKA) TIADA NEGARA (YANG BERBEZA-BEZA)
TIDAK SUKAR UNTUK MELAKUKANNYA (MEMBAYANGKANNYA)
TIDAK PERLU UNTUK BERBUNUH-BUNUHAN (UNTUK MEMPERTAHANKANNYA)
DAN (KITA) TIDAK PERLU BERAGAMA (BEBAS DARI MEMPERCAYAI TUHAN SERTA SEMUA PERATURANNYA)
BAYANGKAN (JIKA) SEMUA MANUSIA
HIDUP DENGAN AMAN DAN DAMAI
KAU…..

KAU MUNGKIN KATAKAN AKU SANG PEMIMPI (HANYA BERANGAN-ANGAN)
TETAPI KU TIDAK KESEORANGAN(ORANG YANG SEPERTI ITU)
KU HARAPKAN SUATU HARI NANTI KAU AKAN BERSAMAKU (KAMI)
DAN DUNIA INI AKAN MENJADI SATU (SEMUA AKAN BERSATU)

BAYANGKAN (JIKA) TIADA PENJAJAHAN (SIFAT INGIN MENGUASAI)
KU TERTANYA-TANYA SEKIRANYA KAMU MAMPU (UNTUK MELAKUKANNYA)
TIDAK PERLU TAMAK DAN DAHAGAKANNYA (MENGUASAI YANG LAIN)
PERSAUDARAAN SESAMA MANUSIA (BERBAIK-BAIK SESAMA KITA)

BAYANGKAN (JIKA) SEMUA MANUSIA
BERKONGSI DUNIA (KEHIDUPAN) INI
KAU…..

KAU MUNGKIN KATAKAN AKU SANG PEMIMPI (HANYA BERANGAN-ANGAN)
TETAPI KU TIDAK KESEORANGAN (ORANG YANG SEPERTI ITU)
KU HARAPKAN SUATU HARI NANTI KAU AKAN BERSAMAKU (KAMI)
DAN DUNIA INI AKAN MENJADI SATU (SEMUA AKAN BERSATU)

So macam mana. I hope sangat yang korang dah paham apa yang John Lennon nie cuba nak sampaikan. Yeah…..for me, it’s ok if you try to make people concern about how important to living life in peace, how important avoid or to restrict the violent amount us but ‘AND NO RELIGION TOO’ stand for what???

In my opinion, as a Muslim we can listen to this song and try to get a good point on it but please don’t let you influenced by it. Look likes he try to make us to be an atheist. A person who don’t believe in god. And F.Y.I…. ada banyak lagi lagu yang seperti ini. I means lagu-lagu (especially lagu-lagu barat) yang cenderung ke arah kebebasan dalam semua perkara. For simple example, try dengar lagu Pink ‘Rise your glass’ or Katy Perry ‘Firework’. Memang jelas sangat mereka ingin katakan seolah-olah “buatlah sesuka hati kita, we are free to be what we want to be”.

Itu belum lagi lirik-lirik lucah dan yang sangat tak sesuai didengar macam lagu Eminem dan banyak lagi especially the hip-hop song. Sorry if some of you didn’t agree with me but I’m just telling you what I felt. As a conclusion, I think that it’s ok if we enjoy to listen all the song that we like but please be more alert about the lyric. I’m afraid that we were coincidently opprobrious our own God, religion and maybe our own race just by listening and singing the song that we like but we never know the something behind the lyrics.

Renung-renungkan…..  

Thursday, 12 January 2012

THE DICTATOR……

Kita semua biasa mendengar perkataan ‘Dictator’ @ ‘Diktator’. Biasanya dictator nie berkaitan dengan seseorang pemerintah yang memerintah secara ‘kuku besi’ atau mengamalkan kuasa mutlak (monarki). Ya…..pada awal era moden, muncul ramai pemerintah sesebuah negara yang menjadi dictator. Tapi itu dahulu dan pada zaman moden nie, istilah dictator nie bukan sahaja boleh dikaitkan dengan seseorang pemerintah tetapi juga untuk orang-orang biasa.
                                                (just an example...the dictator face look likes)
Dictator nie secara umumnya bolehlah didefinisikan sebagai seseorang yang bersifat ingin menguasai sesuatu. Dan oleh sebab itulah, sekiranya orang yang bersifat ‘dictator’ nie menjadi ‘orang-orang besar’, maka mereka akan menggunakan apa sahaja cara and sometime tindakan yang mereka ambil tu memang tak pernah terlintas oleh pemikiran waras seorang manusia and itu semua tak penting pada mereka, as long as hajat dan cita-cita mereka nie tercapai walaupun perlu mengorbankan  terlalu banyak perkara.

Pada zaman moden nie, I rasa lebih ramai orang yang bersifat dictator and yang lebih teruk lagi, sekarang nie dah tak kira orang dah. Maksud I, orang-orang biasa pun ada yang bersifat dictator. Ada suami yang dictator….isteri, kawan-kawan dan macam-macam lagilah. Semuanya bersifat ingin menguasai dan ingin orang lain berada di bawah tapak kaki mereka.

Kadang-kadang I terfikir sendirian, kenapa mereka bersifat begini and sometime when I realize back, I sometime be a dictator too. Mungkin memang sifat kita sebagai manusia ingin menguasai sesuatu dan tidak mahu ada orang lain yang berada di atas kita. I selalu tengok my boss behavior, when he give an instruction, he want all the subordinate obey with him. There is no excuse to say no. when we gather for meeting, there only one person who give the idea and the person is ‘my boss’ a.k.a ‘The Dictator’.

So what is the point. Kalau you langsung tak mahu nak mendengar pandangan orang lain, how you expect you gonna co-operate with them. God was created the mankind to be a ‘Human Being’, not a machine that we can set-up to be what we want it to be. Tapi apa boleh buat, dia tu ‘orang-orang besar’. Timun macam I nie, siapalah nak pandang kan. Cuma I selalu mengomel sendirian… “kenapalah ada orang macam nie dalam dunia nie”.
                                                            (look how arrogant he is....)
Kadang-kadang bila I call kawan-kawan I and bertanya khabar, macam-macam cerita yang I dengar. Ada yang kata kena control dengan wife, ada yang kata kena dengar cakap mertua….hemm….kesian. tapi itulah hakikat kehidupan kita nie. Kalau kita fikir balik, kadang-kadang sifat dictator nie ada juga baiknya bila kena pada tempatnya cuma secara umumnya memang sifat ini merupakan satu sifat yang tak elok. Apa pula pandangan korang semua???.

Tuesday, 10 January 2012

The 'Potong Jambul' ceremony

video


                                                      (my brother with his daughter...Fatin )                            



(during the ceremony)
Hello…hello to all of you. Hope sangat-sangat that you’ all in well condition always. Today I  nak share dengan you’ all about one topic and I believe that this is really related to our culture (Malay culture) and although I’m not deeply understanding what is the real meaning and purpose for this ceremony, but I believe that it were give a huge definition for us.

                                                    (all want to cut my hair....waa!!!)




 
Apa yang I faham dalam majlis potong jambul nie, biasanya ia dilakukan apabila sesebuah family tue baru sahaja menerima baby baru. So when the baby tue dah berusia 2-3 bulan (normally that ceremony was been done on that period) keluarga tue akan adakan lah satu majlis ‘Potong Jambul’ and that majlis tue actually likes a ‘kenduri doa selamat’ lah (if I’m not mistaken). It depend on the family tue lah, kalau dia mampu dia boleh buat secara besar-besaran and kalau tak, buat kecik-kecik pun ok maa. And biasanya the ‘Potong Jambul’ ceremony nie berkaitan jugak dengan ‘akikah’ rasanya…. He…he…he….(teruknyer I nie, macam orang Uk pulak!...budaya sendiri pun tak tahu).



                                                                (am I so pretty???)
Whatever….. I cuma nak shared with all of you my story and the opening event that I’m attend for 2012 is the “potong Jambul’ ceremony of my niece. That ceremony is on 1st January 2012 so for sure my brother will remember that moment lah. And guess what….. I lah yang menjadi chef for that majlis ( other then account task, cooking is my specialty too, I’m gifted on it). So I pun tengoklah apa yang diaorang tue semua buat from beginning to the end.

I tengoklah abang I pergi cari kelapa muda, then potong bahagian atas kelapa tue sedikit. Then I tengok my sister in law siapkan baby dia cantik-cantik and bila tetamu datang, I tengok diorang semua reciting the Quran verse and after that, they all membuat satu bulatan and my sister in law pun membawa anaknya tue melalui that circle. Every single person on that circle will cut the baby’s hair when the baby pass through them. Sambil diaorang semua potong sedikit rambut baby tue, diaorang semua pun berselawat.
The end.

                                              (sorrylah kay, i dah mengantuk nie...huagh....)
Apa yang boleh I summarize after I watching it, that ceremony is good for the baby….for the family and also for our community. It look likes the baby is ‘welcome’ to the family and everyone want to celebrating the baby. We were celebrating it in full of Malay tradition plus an Islamic way. May Allah blessing us. Amin……

p/s:. lupa nak cakap, actually on that ceremony, I terlambat siapkan menu. Bukan sebab I tak cekap memasak but technically problem….. we’ all tersilap tengok jam…. Jam dekat rumah tue lambat sejam (beteri kong) and I and my sister pulak langsung tak tengok jam tangan or handphone but still siap jugak and ngam-ngam after diaorang selesai…the menu is ready to serve….he..he…he.

Tuesday, 3 January 2012

NEW YEAR...NEW HOPE...NEW DESTINY......

Asalamualaikum..... I hope semua kawan-kawan I kat luar sana tue always sihat kay. pejam celik2 kita semua dah pun tutup buku lama and now 2012 is our next destination. I'm sure ramai sangat kawan-kawan I yang pergi celebratare the new year kan. macam sorang kawan I Tue sampai kena tahan dengan polis just for that moment....haiya.... baru first day sudah banyak suey maa...
kaylah....now i want to ask all of you....after 2011 was end....what did we get from it? is all our target was been fullfill? did we realy acheive that...... if you ask me then I were said no..... yeah.... I hate to admit but in real life, we can't always get whatever we want. So I realy hope for this year, my luck is better.
I sangat-sangat yakin ada di kalangan korang pun macam I jugak, kita mengharapkan yang kita akan dapat macam-macam tapi walaupun sudah penat berusaha, kita still tak dapat apa yang kita nak. memang sedih tapi itulah kehidupan kan. kalau i buat satu list, rasanya cukup 2 kertas majong tue, tapi tak guna pun kalau kita tak dapat capai kan.
but it ok couse selagi nyawa i belum lagi ditarik, I still have a chance kan, so for 2012....I WISH......

  • HARAP-HARAP LAH GAJI AKU NIE NAIK....AMIN.
  • HARAP-HARAP LAH BADAN AKU NIE KURUS......AMIN
  • HARAP-HARAP LAH AKU DAPAT SETTLE KAN LOAN BELAJAR....AMIN
  • HARAP-HARAP LAH AKU DAPAT BELI KERETA....AMIN...AMIN
  • HARAP-HARAP LAH AKU CEPAT BERTEMU JODOH....AMIN...AMIN....AMIN....AMIN
That is just part of my list, he...he...he..... Actually kalau I nak list semua memang banyak lagi. berapa banyak yang list kan pun tak penting sebenarnya kalau kita tak dapat acheive apa yang kita list kan tu and the most important thing is what should we do to get it. tak apa apa pun yang special pada satu-satu tahun tue, tiada malang atau baik yang dibawanya. semunya bergaqntung kepada kita.